Maymun Çiçeği Virüsü: Küresel Acil Durum İlan Edildi

0
1
Maymun Çiçeği Virüsü: Küresel Acil Durum İlan Edildi
Maymun Çiçeği Virüsü: Küresel Acil Durum İlan Edildi

Maymun Çiçeği Virüsü: Yeni Varyant Tehdit Altında!

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son yıllarda artan sayıda maymun çiçeği vakası nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Peki bu virüs nedir, nasıl yayılır ve tedavi edilebilir mi?

Bu haberde maymun çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şey: semptomları, bulaşma yolları, risk grupları ve tedavisi. İçinde bulunduğumuz pandemi sonrası yeni bir tehdit mi geliyor yoksa endişelenmeye gerek yok mu? Detaylara geçelim.

Maymun Çiçeği Nedir?

Maymun çiçeği, nadir görülen ancak ciddi hastalıklara neden olabilen bir virüs türüdür. 1950’lerde Orta Afrika’da keşfedilen virüs, çiçek hastalığına benzer semptomlarla kendini gösterir. Ancak uzmanlar, maymun çiçeğinin çiçek hastalığından daha hafif seyrettiğini ve bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu belirtiyor.

Maymun Çiçeği Türleri

Virüsün iki ana türü vardır: Batı Afrika’da görülen “Clade II” adlı daha hafif bir mpox türü ve Orta Afrika’da endemik olan “Clade 1”. Mevcut salgını tetikleyen varyant ise “Clade 1b”, daha şiddetli ve yaygın olarak bulaşan bir türdür.

Maymun Çiçeği Semptomları

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrılarıdır. Ateş düştükten sonra genellikle yüzde başlayıp vücudun diğer bölgelerine yayılan bir döküntü gelişir. Bu döküntüler kaşıntılı veya ağrılı olabilir ve zamanla kabuk oluşturabilir ve dökülür.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Mpox, enfekte kişiyle yakın temas yoluyla insandan insana yayılır.

* **Cinsel İlişki:** Özellikle erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.
* **Cilt Teması:** Enfekte bir kişinin cilt dokunuşuyla da bulaşabilir.
* **Solunum Yolları:** Bulaşma riski, enfekte kişiyle yakın mesafede bulunmak ve konuşmak veya nefes almak gibi durumlar ile artar.
* **Açık Yaralar:** Açık yaralara temas yoluyla da hastalık yayılabilir.

Virüsün bulaştığı çarşaf, nevresim, giysiler ve havlular gibi nesnelere dokunarak da hastalık yayılabilir.

Maymun Çiçeği Risk Grubu Kimler?

Vakaların çoğu cinsel olarak aktif olan kişilerde, özellikle de erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görülür. Birden fazla partneri olan veya yeni cinsel partneri olan kişiler de risk altında olabilir. Ancak sağlık çalışanları ve aile üyeleri de dahil olmak üzere, semptomları olan biriyle yakın teması olan herkes virüsü kapabilir.

Maymun Çiçeği Tedavisi Var mı?

Çiçek hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri mpox için de yararlı olabilir ancak ne kadar etkili oldukları henüz yeterince bilinmiyor.
Mpox salgınları, enfeksiyonları önleyerek kontrol altına alınabilir. Bu da aşılama yoluyla yapılabiliyor. Şu anda mpox için üç aşı bulunuyor ancak bunlar sadece risk altındakiler veya enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunanlara veriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yaygın bir aşılama programı tavsiye etmiyor. Yeni mpox varyantlarına karşı aşıların daha fazla denenmesi gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz