Dışkı Nakliyle Nadir Hastalık Tedavisi İçin Deney

Garip Tedavi: İnsan Dışkıyla Nadir Hastalık Tedavisi Mümkün Mü?

Nadir Hastalığın Tedavisinde Dışkı Nakli

50 yaşındaki Rick Dallaway, nadir görülen Primer Sklerozan Kolanjit (PSK) hastalığıyla mücadele ediyor. Bu kronik karaciğer hastalığının semptomlarını hafifletmek için İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde iki haftalık bir dışkı nakli programına katıldı.

Rick, “Bu yalnızca dışkı değil, laboratuvarda işleniyor” diyor. Bu nadir hastalığın tek çaresi karaciğer nakli ve Rick’e bu hastalık sekiz yıl önce teşhis edildiğinde 42 yaşındayken hayatıyla ilgili büyük endişeler yaşadırdı.

Dışkı Nakli Nedir?

Dışkı mikrobiyatası nakli (FMT), bağırsak hastalarının tedavisinde kullanılan bir yöntem. Sağlıklı dışkı donörlerinden alınan bağırsak bakterileri, kolonoskopi, lavman veya nazogastrik tüp yoluyla hastanın bağırsağına naklediliyor.

Rick’in deneyi, İngiltere’de Clostridium difficile (C. diff) enfeksiyonu tedavisinde kullanılan FMT yöntemini test ediyor. 50 ml FMT örneği 1300 sterlin maliyetli ve antibiyotik ve hastane tedavisi maliyetinden daha düşük.

Bazı kuruluşlar ise insan dışkısından bulunan sağlıklı bakterilerin olduğu ağızdan alınan haplar sunuyor.

‘İşe Yarıyorsa Neden Olmasın!’

Karaciğer, böbrek ya da kalp nakli gibi organ nakilleri aylar veya yıllar süren bekleme süreleri gerektirirken, insan dışkısı yaygın olarak bulunabilir.

Yine de bazıları bu fikirden rahatsız olabilir. Ancak Rick, bilime güveniyor ve ailesinin de desteğini aldığını söylüyor.

Dışkı Bankaları

Birmingham Üniversitesi’ndeki Mikrobiyom Tedavi Merkezinde (MTC) donörler titiz taramalardan geçiyor. Sağlıklı dışkı örnekleri -80°C’lik dondurucuda 12 aya kadar saklanıyor ve hastaya nakil yapılacağı zaman çözülüyor.

İnflammatory Bağırsak Hastalığı Riski

Uzmanlar Rick gibi PSC hastalarının %70 ila %80’inin infalamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) geliştireceği uyarısında bulunuyor.

Dr. Palak Trivedi, FMT’nin, sağlıklı bağırsak mikrobiyota bileşimi dışkısını PSC’li hastaların bağırsağına aktararak karaciğer hastalıklarını nasıl etkilediğini görmek istediklerini belirtiyor.

Kimin Dışkısı?

FMT denemeleri Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan gibi ülkelerde de yapılıyor.

Bazı hastalar bu tedaviye karşı mesafeli yaklaşıyor. Bazıları ise tanıdıklarından dışkı almayı tercih ediyor.

İngiltere’de yapılan bir ankete göre, çoğunluk yabancı bir donörden gelen dışkıyı tercih ediyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir