İki Genç Kadının Hayatını Alan Oropouche Virüsü Ne Zaman Kontrol Altına Alınacak?

Oropouche Virüsü: Dünya Sağlığını Tehdit Eden Yeni Bir Düşman mı?

Oropouche Virüsü: Bir Tehdit Mi?

Son zamanlarda Brezilya’da iki genç kadının hayatını kaybetmesine neden olan Oropouche virüsüne dair endişeler artıyor. Bu virüs, Amerika kıtasında yaygın olarak görülen ve “tembel hayvan ateşi” olarak da bilinen bir hastalığa yol açıyor.

Bu yıl Brezilya’da yaklaşık 10 bin vaka kaydedildi; bu sayı 2023’te 800 olarak kayıtlara geçmişti. Bu vakaların çoğu, Oropouche’un endemik olarak kabul edildiği Amazon bölgesinde gerçekleşti.

Virüsün yayılma şekli sivrisinek ve küçük sineklerin ısırıklarıyla gerçekleşiyor. Özellikle Culicoides paraensis adlı minik sinek türü bulaştıran virüse sebep oluyor.

Oropouche Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Oropouche, enfekte bir kişiden başkalarına böcek ısırıkları yoluyla geçiyor. Cilt teması veya hava yoluyla bulaştığına dair henüz bir kanıt yok. Ancak Brezilya Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda virüsün hamile kadınlardan bebeklerine geçebileceğine dair kanıtlar olduğu belirtildi.

Oropouche virüsünün gebelikler ve doğmamış çocuklar üzerindeki etkileri halen araştırılıyor.

Belirtiler Nelerdir?

Oropouche, enfekte olan insanlarda grip benzeri bir hastalığa neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk
  • Bulantı ve kusma

Tedavi Var mı?

Oropouche’un bir tedavisi yok. Akademik tıp dergisi The Lancet Microbe’de yayımlanan bir makale, Oropouche salgınlarını “küresel sağlık için yeni bir tehdit” olarak sınıflandırıyor ve yeni tedaviler için yeterli araştırma yapılmadığını vurguluyor.

Oropouche Nasıl Önlenir?

Oropouche’a karşı koruyucu bir aşı yok. İnsanların kendilerini Oropouche’tan koruyabilmelerinin en iyi yolu, sinek ve sivrisinek ısırıklarından kaçınmak.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir