Tam Göz Nakli: Emekli Asker Görmeyi Bekliyor

Gözünü Kaybeden Asker: Tam Göz Nakliyle Görmeyi İstiyor

Dünyanın ilk tam göz nakli ile yeniden hayata geçen emekli bir Amerikan askerinin hikayesi, bilim dünyasında büyük umut vaat ediyor. Yüzünü kaybettiği kaza sonrası geçirdiği ameliyatın ardından Aaron James’in gözündeki iyileşme süreci doktorları şaşırttı ve yeni keşiflerin kapısını araladı.

Gözte İnanılmaz Bir Gelişim

46 yaşındaki Aaron James, 2021 yılında yüksek gerilim hattı bakımı yaparken geçirdiği bir kaza sonucu yüzünün büyük bölümünü kaybetti. Bu trajik olaydan sonra kısmi yüz nakli ameliyatı oldu. Ancak bu ameliyatın ardından daha da umut verici bir gelişme yaşandı: dünyanın ilk tam göz nakli gerçekleştirildi.

New York Üniversitesi’ne bağlı Langone Health Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, James’in donör gözünün normal basıncı ve kan akışını koruduğunu belirtti. Bu durum, benzer şekilde nakil yapılan hayvanlarda gözün küçüldüğü biliniyor olmasıyla dikkat çekici bir fark oluşturuyor.

Görme Düşkünlüğüyle Savaşmak

James’in donör gözünden geri gelen görme yeteneği henüz yok ancak araştırmacılar bunun ileride gerçekleşebileceğini umut ediyor. James’i izleyen uzmanlar, “Hayranlık” içinde kaldıklarını ve bu sonuçların kritik duyu organlarına yönelik nakiller için büyük bir ilham kaynağı olabileceğini belirtiyorlar.

Göz doktoru Vaidehi Dedania, operasyon sonrası elde edilen sonuçları “Olağanüstü” olarak tanımlayarak, James’in gözündeki ışığa duyarlı sinir hücrelerinin canlı çıktığını gösteren elektroretinografi testiyle ilgili bilgiler paylaştı.

Umutlu Bir Gelecek

James, yaşadığı kaza sırasında sağ gözünü kaybetmedi. Mayıs ayında 140’tan fazla sağlık çalışanının katıldığı 21 saatlik bir ameliyat geçirdi. Bağışlanan yüz ve göz, 30’lu yaşlarındaki bir erkek donörden geldi.

Ameliyatta doktorlar, onarımı güçlendirmek için donörün kemik iliğinden alınan yetişkin kök hücrelerini optik sinire enjekte etti. James iyileşme süreciyle ilgili yayımlanan tıbbi araştırmada, katı yiyecekler yemek ve tekrar koku alabilmek gibi önemli ilerleme aşamalarına ulaştığı belirtildi.

Bu inanılmaz gelişmeler, gelecekte göz nakliyle görme duyusunun geri kazandırılabilmesi konusunda büyük umutlar taşıyor. Dr. Eduardo Rodriguez, James’in hikayesinden ders çıkararak görme yeteneğini nasıl geri kazandıracaklarını anlamak için çalışmalarına devam ediyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir