Yeni araştırma: Covid-19’un kaynağı Huanan Pazarı

**Pazar mı laboratuvar mı? Yeni araştırma Covid-19’un kökenini aydınlatmaya çalışıyor.**

Bu araştırma, Covid-19’un pazardaki enfekte hayvanlarla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

Covid’in Kökeni: Pazar mı?

Yeni bir araştırma, milyonlarca genetik kod parçası analizi yaparak Covid-19 pandemisinin kaynağının Çin’deki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Pazarı olabileceğini öne sürüyor.

Bu araştırmada, Ocak 2020’de pazarda bulunan hayvanların ve virüslerin DNA ve RNA’ları incelendi. Analizler, Covid virüsünün pazarın belirli bölgelerinde yoğunlaşmış olduğunu gösterdi. Ayrıca, bazı numunelerde hem hayvanın hem de koronavirüs genetik kodu birlikte gözlemlendi. Bu bulgular, virüsün pazardaki hayvanlardan insanlara bulaştığını düşündürüyor.

Rakun Köpeklerin Rolü

Araştırma ekibi ayrıca pazarda satılan rakun köpek türlerini belirlemede başarılı oldu. Güney Çin’de yaban hayatında daha yaygın olan bu türler, virüs taşıyıcı olarak öne çıkıyor.

### Pazarın Başlıca Kaynak Olduğu Sonucu
Araştırmacılar, Covid-19’un başlangıçta pazardaki hayvanlardan insanlara bulaştığını ve virüsün daha sonra yayıldığını savunuyorlar. Bu tez, erken vakaların zaman çizelgesi ve pazar ile bağlantılı hastaneye yatışların verileriyle de destekleniyor.

Pazarın Covid-19 pandemisinin başlıca kaynağı olduğu sonucuna varan araştırma, gelecekteki salgınlara karşı hayvan ticaretini düzenlemenin önemini vurgulayarak “yapay zeka ve insan yeteneğinin birlikte çalışması ile hastalıkların önlenmesi daha olası hale gelecek.”

Laboratuvar Sızıntısı Teorisi

Lab sızıntısı teorisine rağmen, yeni araştırma, Covid-19’un pazardan yayıldığını gösteren güçlü kanıtlar sunuyor. Araştırmacılar, bu bulguların laboratuvar sızıntı teorisi yerine hayvan kökenli bir salgına daha fazla destek sağladığını söylüyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir