Televizyon karşısında yemek yemek sağlıklı mı?

0
2
Televizyon karşısında yemek yemek sağlıklı mı?
Televizyon karşısında yemek yemek sağlıklı mı?

Televizyon karşısında yemek yiyor musunuz? Sağlığınız riske atıyor mu?

Televizyon karşısında yemek yenmeli mi?

Günümüzde hızla tüketilen dizi ve filmler arasında televizyon karşısında yemek yemek cazip geliyor olabilir. Ancak bu alışkanlığın sağlığına etkileri konusunda bazı endişeler var. 20. yüzyıl başlarında ABD’de ortaya çıkan “TV yemeği” kavramı, işlenmiş gıdaların tuz ve katkı maddeleriyle dolu olduğu ve kanepede otururken yendiği görüntüler akla getiriyor. Peki ya sebzeler ve tahıllarla dolu sağlıklı bir tabağı televizyon karşısında yemek?

Bazı sinyaller, bu alışkanlığın da sağlığı olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Çalışmalar, yemeğe odaklanmamızı engelleyen televizyonun dikkatimizi dağıtmasının ve aşırı yemeye neden olabileceğini ortaya koyuyor. İşte nedeni:

Olay örgüsüne kapılıp doyduğumuzu fark etmiyoruz

Sürükleyici bir dizi veya film izlerken yemeğe daha az dikkatimiz var ve tok olduğumuzun sinyallerini fark edemeyebiliriz. Bu durum aşırı yemek yemeye yol açabilir. Ayrıca, televizyon karşısında yemek yediğimizde ne yediklerimizi hatırlamadığımız ve yedik miktarı doğru tahmin edemediğimiz de gözlemleniyor.

Televizyon izlerken ne yiyoruz?

Çocukların televizyon reklamlarına maruz kalması, özellikle aşırı işlenmiş gıdalar için daha fazla yemek istemelerine neden olabiliyor. Bu durum obezite ve kalp hastalığı gibi riskleri artırıyor.

Dikkat dağılmasının diğer etkileri

Aşırı dikkat dağıtıcı unsurlar, bazı durumlarda yemeği tamamen unutmamıza bile sebep olabilir.

Televizyon izlerken yemek yemekten kaçınmalı mıyız?

Bu sorunun cevabı kesin bir şekilde “evet” veya “hayır” şeklinde verilmesi zor. Televizyon izlerken yemek yeme alışkanlığımızın nedenleri çok karmaşık ve kişisel özelliklerimizle yakından ilgili.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz