Türk Kökenli Bilim İnsanları Koronavirüs Aşısını Geliştirdi

0
2
Türk Kökenli Bilim İnsanları Koronavirüs Aşısını Geliştirdi
Türk Kökenli Bilim İnsanları Koronavirüs Aşısını Geliştirdi

Türk kökenli bilim insanları küresel salgına çözüm üretti!

Koronavirüs Aşısında Başarıya Ulaşan Türk Bilim İnsanları

Dünya çapında büyük yankı uyandıran koronavirüs aşısının arkasındaki bilim insanlarından ikisi de Türkiye kökenli. Pfizer ile birlikte geliştirilen aşı, Alman merkezli BioNTech şirketinin ürünü ve Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kuruldu. Bu başarılı çiftin hikayesi, göçmenlerin toplumdaki rolü hakkında da önemli mesajlar veriyor.

Uğur Şahin: Bir Fabrika Çocuğu Kimliğinden Geleceğe Yolculuk

Uğur Şahin, BioNTech’in CEO’su ve Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde de görev yapıyor. İskenderun doğumlu Şahin, dört yaşındayken ailesiyle Almanya’ya göç etti. Babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Şahin, doktor olma hayaliyle büyüdü. Bu hayalini gerçekleştirerek bugün eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında yer alıyorlar.

Özlem Türeci: Hayallerle ve Laboratuvarla Bir Araya Gelen Bilim Kadını

BioNTech’in kurucularından Doktor Özlem Türeci, yıllarca şirket içinde önemli görevler üstlendi. Şirketin Tıp Şefi olarak da görev yapan Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.

Türeci ailesi, doğumundan önce Almanya’ya göç etmişti. Eşiyle birlikte Hamburg’da çalışırken tanıştılar ve “Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık” diyorlar. Şirketlerinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sisteminin kanserle mücadele etmesini öğreten çalışmalar yapıyorlardı.

BioNTech: Pandemiden Önce Hazırlıklı

2008’de kurulmuş olan BioNTech, yıllar içinde tıp alanında pek çok araştırma yaptı. Şirket 2019 yılında Bill ve Melinda Gates Vakfı ile HIV ve tüberküloz tedavilerine yönelik bir anlaşma imzalamıştı.

Koronavirüs salgınının küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun kaçınılmaz olduğunu öngoren Şahin ve Türeci, derhal mRNA teknolojisiyle aşı çalışmalarına başladı. Pandemi tüm dünyayı etkisi altına aldığında aşı piyasaya sürülmeye hazırdı.

ABD’den Japonya’ya birçok ülke, Biontech-Pfizer aşısından yüz milyonlarca doz sipariş etti. Şirketin diğer kurucu ortakları arasında Alman milyarder kardeşler Thomas ve Andreas Struengmann bulunuyor. Kardeşler, Türeci ve Şahin çiftinin Ganymed şirketinin de ortakları arasındaydı.

Biontech-Pfizer aşı patentleri hakkında Moderna ile yaşanan hukuki mücadele ise devam ediyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz